„Човекът е създаден, за да създава” е мотото на фестивал за българските занаяти, който ще се проведе в Морската градина във Варна. Там ще ви посрещнат различни майстори, които ще ви разкажат за своя път в изкуството.

На място ще видите процеса на изработка на различни произведения, а някои от майсторите ще ви разрешат и вие да опитате. По този начин една от участничките се е запалила, след като е разгледала панаира през 2008 г. Дарина Апостолова започва да тъче килими. Казва, че щом всяка българка във вековете е имала стан, значи не е трудно.

„Това е моята сбъдната мечта. Аз се опитвам този древен занаят да го претворя и пресъздам по мой авторски начин, така че всички тези тъкани имат реално приложение в днешните съвременни жилища”, обяснява тя за произведенията си.

Някои от участниците сега прохождат в занаятите си, други са потомствени майстори. Работят с дърво, метал, глина, рисуват, тъкат, коват или везат. Когото и да попитате от тях, колкото и древен занаят да упражнява, всеки ще ви каже, че работата им има бъдеще и че не е трудна.

Един от участниците Петко Петков е дърворезбар вече 40 години. Освен сувенири изработва и иконостаси за църкви, но първо трябва да види бъдещите форми във въображението си. Вдъхновява се от природата, затова повечето му орнаменти са растителни.

Сред акцентите в тазгодишния панаир е състезание между български и италиански каменоделци, както и конкурси за сувенири, за уникати и за млади автори.

В галерията „Къщата на майсторите” можем да видим произведенията на автори от международния пленер за изящни изкуства, които няколко дни рисували рамо до рамо. Художниците са от осем държави.

От 1 до 21 август на щандовете на панаира ще можете да се запознаете и с участници от първия сезон на риалити предаването на bTV „Фермата”.