Столичният кмет: Поскъпването на водата в София е необосновано
КЕВР обмисля увеличение на цената ѝ с 18% при поискани от концесионера 30%, окончателното решение трябва да стане ясно в края на месеца
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    4
Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

Не е обосновано искането за сериозно увеличение на цената на водата – това е позицията на Столичният общински съвет, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъждаше дали да повиши цената на водата в столицата с 18%. Концесионерът поиска още повече – 30%.

„Поисках проверка от „Софийска вода“ по отношение на данните на базата, на които те са взели това решение“, посочи столичният кмет.

При 18-процентно увеличение един кубичен метър вода трябва да струва 2,16 стотинки с ДДС още тази година. През следващите пет години пък водата ще поскъпва плавно, докато стигне близо 2,70 лв.

Според потребителските организации, това е твърде висока цена.

Окончателно решение КЕВР трябва вземе в края на месеца.

КЕВР решава окончателно за водата в СофияВероятно ще поскъпне със "социално поносимите" 18%

На фона на поредното опасно запрашаване в столицата, кметът посочи, че най-вероятно през следващата седмица ще бъде представена цялостна програма за подобряване качеството на въздуха.

Тя ще включва безплатен градски транспорт и ограничаване на автомобилите в най-натоварените зони на града в дните, когато се очаква въздухът да е най-мръсен.

Ще заработи и система за ранно предупреждаване на гражданите в такива ситуации, като броят на измервателните станции ще бъде увеличен.

Според Фандъкова високите нива на вредните частици показват, че основен замърсител е битовото отопление с твърдо гориво.

Софиянци отново дишаха опасно мръсен въздухНивото на замърсеност достигна нива седем пъти над допустимите

Кметът каза, че преди дни се е срещнала със служебния министър на транспорта. Двамата са коментирали възможността за засилен контрол и спиране от движение на дизелови автомобили без катализатори, както и по-строг контрол при регистрацията на нови автомобили и при проверките в пунктовете за годишен технически преглед. ДАИ ще проверява дали се спазват нормите за замърсявания от автомобилите.

Вижте още във видеото:

  • 0
    4
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре