2014 г. беше трудна за всички, включително и за Столичната община и мен като кмет, обяви в „120 минути” кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя обаче подчерта, че ако се съди по изпълнените проекти, годината е била и много успешна за София.

„Към финансовата и икономическата криза, от която България не е излязла, се прибави и политическа криза, както и природните бедствия, които засегнаха столица”, припомни тя част от тежките моменти. „Спрени бяха оперативни програми, от които ние се възползваме. Намален беше и кредитният рейтинг на страната, което се отрази и на столицата”, подчерта тя, но продължи, че все пак годината е била успешна.

„София е един прекрасен град с много богата история, с много живо настояще, с много проблеми, но и с много възможности”, заяви градоначалникът. По думите ѝ зимата е периодът на подготовка на проектите, а в Столична община имат много планове, които да бъдат реализирани още в началото на пролетта.

Фандъкова подчерта, че още е рано да се говори за нов мандат.„Кметският пост в София е изключително голяма отговорност. Управлението на този град изисква много работа, сериозно отношение и сериозен екип, за да може градът да се развива”, допълни тя.

По думите ѝ положителната част на работата ѝ е, че има видими резултати от усилията и хората го виждат и оценяват.

Сред проблемите, които остават за столицата тя посочи продължаващият недостиг на места в детските градини, но заяви, че това остава един от основните приоритети за екипа ѝ. Кметът сподели, че тази година е постигнат рекорд с 19 нови сгради, като догодина продължава строежът на нови детски градини.

Следващата година в столицата ще продължи ремонтът и изграждането на малките улици. „Нашите планове включваха работа по големите булеварди, за да се освободят средства за малките улички. От две години успяваме да преасфалтираме и да изграждаме малки улици. Следващата година залагаме отново такъв бюджет“, обеща Фандъкова.

Тя подчерта, че периодът със задължителното жителство е отминал и сега всеки е свободен да избере мястото на живеене. Кметът на София обаче изрази надежда да има механизми, които да позволяват хората, които плащат данъци в столицата, да получават справедливо и по-добрите услуги.

Гледайте целия разговор във видеото!