Да се каже колко са незаконните къщи в ромския квартал на Стара Загора – „Лозенец”, е по-трудно, отколкото да се посочат законните.

Заради събарянето миналата година тук имаше бунтове, наложи се и намеса на жандармерията. На протест, но в подкрепа на действията на кмета излязоха жителите на Стара Загора.

В крайна сметка жителите на над 50-те постройки или отидоха на гурбет, или се преместиха при роднини.

Сега предстои ново събаряне на още 94 къщи. Всички те имат ток, вода, хората имат и адресни регистрации. Плащат си сметките.

Но по документи, мястото на което са изградени е част от парк, а тук строителството не е законно. Чака се подпис на актовете от кмета. След това има 14-дневен срок за обжалване и доброволно премахване на незаконните постройки. Преди да влязат багери и фадроми.

„Не е битка, просто привеждаме в изпълнение закона, който гласи, че всичко, което е незаконно, трябва да бъде отстранено и премахнато”, заяви председателят на Общинския съвет Емил Христов. Той посочи, че на последното си заседание местният парламент е взел решение на жителите на квартала да се предложат законни парцели в друга част на квартала.

Христов посочи, че 100 кв.метра на новото място са стрували 2670 лева, докато сега се предлагат за 1270 лева, но без възможност за разсрочено плащане.

Според представителите на местната власт, адресните регистрации на ромите са само от част от квартала, която е законна. Местните обаче са категорични – многократно им е обещавано узаконяване и никой не ги е предупреждавал, че ще бъдат съборени.

Общинари показаха програма за разрушаване на незаконните постройки в „Лозенец”, която обхваща миналата, тази и следващата година. В същото време, главният архитект Кирчев призна, че в района има два нови, но легални строежа – на образователен център и на друга сграда. Тя е с частен инвеститор.