Преподаватели, родители и ученици от столичното 73 СОУ (известно още като Втора немска гимназия – б.р.) се обявиха в защита на своята директорка Стела Запрянова след като стана ясно, че тя ще бъде пенсионирана. Според медийни публикации, над 40 директори на училища в столицата ще бъдат освободени поради натрупана възраст в средата на учебната година.

Пред bTV преподаватели коментираха, че законът дава възможност на работодателя (районния инспекторат) да прекрати договора на даден директор, но не го задължава да го прави. Те напомниха, че резултатите на 73 СОУ са едни от най-добрите в страната: „Не може да не се свързват успехите и неуспехите на едно училище с качествата на неговия директор”.

Родител отбеляза, че Запрянова е създала истинска общност с участието на учители, ученици и родители. Към момента 110 учители, както и много ученици и техните семейства са се обявили в подкрепа на директора. Хората се съмняват, че за освободените директорски кресла набързо ще бъдат организирани нови конкурси.

Не било съвсем така

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева подчерта, че няма правомощия да сключва и да прекратява договори на директори.

„Препоръката на министъра на образованието от септември е да се спазва графикът на учебната дейност при такива действия от страна на работодателите”, обясни тя.

По думите й проверката е показала, че на Запрянова предизвестие не е връчвано, а от инспектората вероятно са решили да бъдат максимално прозрачни към 33-мата директори с навършени години за пенсиониране и са я уведомили, че това предстои (вероятно след края на учебната година).

На въпрос дали може работодателят да се съобрази с желанието на учители, родители и ученици Стела Запрянова да запази поста си, Кастрева отговори с въпрос: „Г-жа Запрянова като е пенсионирала учители и служители, питала ли е целия колектив? Това е управленско решение”.

По думите й подходът към всеки директор в пенсионна възраст трябва да е строго индивидуален, като общата идея е във всяко училище да бъде подготвен кадър, който да поеме поста.