В последните дни всеки ден шофьори се оказват в екстремна ситуация заради внезапните градушки.

Какви са съветите от експерти за реакция по време на градушка?

При неочаквано връхлетяла буря времето да вземем най-доброто решение зад волана е ограничено. Преди дни докато шофира, Явор е ударен от градушка. „Имах късмет да бъда до един от големите търговски центрове в града и успях да паркирам в подземния паркинг”, каза той.

Това е най-доброто решение, но не винаги е приложимо.

Ако няма къде да се скриете, паркирайте автомобила под ъгъл, така че ледените късове да се удрят във фронталната част на колата. Предното стъкло е подсилено и има по-малка вероятност да се счупи, отколкото страничните.

При градушка в никакъв случай не трябва да напускате автомобила, съветва автоинструктурът Милена Томова. „Най-добре да спрем. В автомобила сме в безопасност, когато има градушка, но самия автомобил не е в безопасност”, поясни тя.

Все пак е по-добре да посетите автосервиза, отколкото болницата. В случай че не може да спрете, намалете скоростта драстично - при дъжд има риск да попаднете и в аквапланинг от образувана локва.

„Това е една от основните предпоставки за тежки пътни инциденти. И при попадане на такъв участък да не се използва спирачната система на автомобила и да не се правят резки маневри”, съветва Петко Камбуров от „Пътна полиция”.

Експертите предупреждават: да карате върху градушка на платното, както стотици бяха принудени да направят на магистрала „Тракия” вчера е все едно да се движите при зимни условия.