Над 1500 ценни дървета ще бъдат спасени от изсичане в парк Бедечка, подлежащ на застрояване. Такъв е резултатът от паспортизацията на растителността в едно от най-старите кътчета за отдих в Стара Загора. Но въпросът дали ще бъде застроен парка остава.

Спасяването на дърветата е дело на екип от специалисти. „Тук дърветата са около 1500 от ценните, от широколистните видове тука са липата, чинара основно, ясен, явор и копривка, а от иглолистните основно са кедър, кипарис...”, каза арх. Тодор Добрев.

Една от емблемите на Стара Загора е кипарисът. Ценните дървесни видове, които не трябва да бъдат отсечени, са маркирани с жълта боя. Тези, които трябва да бъдат отсечени, защото са изсъхнали, са маркирани с червена.

Около месец е продължило описването на дървесните видове.

За да се случи паспортизацията, на Тихомир Томов, вносител на предложението в общинския съвет, му е било необходимо много повече време: „Юни, 2012 г. знаете, общинският съвет гласува паркът да бъде застроен. Аз съм единственият съветник, който гласува против, но аз обещах на колегите, че ще се боря с всички сили да спася парка...”

Заради смесената собственост на имотите в парк Бедечка, на много места е запустяло и мръсно. А въпросът дали 286 декара ще се превърнат в нов квартал или ще има гора, остава.

Последната дума за съдбата на парк Бедечка е на Върховния административен съд. Делото все още не е насрочено.