Европейската комисия одобри инвестиции за 216 милиона евро по новата програма за граничните региони в България и Румъния. Програмата ще превърне 15 гранични региона в двете най-бедни членки в по-добри места за живеене, учене и работа и ще ги направи по-привлекателни за посещения и инвестиции, съобщиха от ЕК.

Сред основните приоритети са подобряване на връзките и повишаване на квалификацията на жителите на региона. Interreg цели да увеличи капацитета за управление на рисковете от бедствия в района, както и да го интегрира по отношение на заетостта и трудовата мобилност.

От българска страна, в програмата участват Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич. В Румъния - Констанца, Кълъраш, Гюргево, Телеорман, Долж, Мехединци, Олт

Заместник-председателят на ЕК за бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева приветства отпускането на средствата.

„Това са пари за най-бедните райони на България. Надявам се местните власти да бъдат активни, да усвоят възможно най-голяма част от тях във възможно най-кратки срокове. Да допринесат за растеж и работни места, които да променят живота на хората в тези региони”, заяви тя.