Ефективна стачка се проведе в най-голямото предприятие в Ямболска област в сряда. В „Язаки-България”, в което работят около 4 000 души, започна протест с искане за по-добри условия на труд и по-добро заплащане. Преди месец там стачкуваха символично, но не постигнаха съгласие с ръководството.

Колко точно хора спряха работа в сряда не стана ясно. Според синдикатите те бяха 28, а според ръководството на завода за автокабели - 14.

Искането и сега, и преди, е да отпадне 6-дневната работна седмица в предприятието и да бъдат заплащани и извънредните часове. Досега те са били под формата на компенсации. Бонусите също са били отнети, разказаха работници. Според тях, в отговор на символичния им протест, в завода са започнали съкращения.

„Проблемите на завода са поне от три години с цялата дефектна продукция и рекламации, които получаваме от клиентите, а пък уволненията и преразглеждането на персонала настъпват едва сега. Едва когато се заговори за стачка, и то от операторите в производството”, обясни Милена Михова, която е съкратена.

От Инспекцията по труда в Ямбол обясниха за bTV, че са правили многократно проверки и че са установявали нарушения на работното време и при полагането на извънреден труд. Съставили са предписания и актове и са наложили глоби.

От ръководството на завода пък обявиха, че са започнали процедури за обявяване на стачката за незаконна, според българското законодателство.