Добри новини за популацията на египетския лешояд за първи път от доста време насам отчитат в природозащитния център в Маджарово. Близо една трета от двойките египетски лешояди, останали на Балканския полуостров, населяват България. В международния ден за опазване на изчезващия вид, от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщиха добрата новина, че всички родени тази година египетски лешояди са оцелели.

Стойчо Стойчев от БДЗП коментира, че „тази година за първи път имаме основание за оптимизъм - леко увеличение на популация".

Новородените египетски лешояди са 25, всички са направили първия си полет успешно и са опазени от естествените им врагове. Сега остава да бъдат спасени и от човешката небрежност.

Яна Барзова - аниматор в природозащитен център Източни Родопи смята, че „Нарочното поставяне на отровни примамки с цел убиване на различни видове животни и лешоядите , когато отидат да изядат тези животни - също умират".

В кампанията за опазване на изчезващия вид са се включили и художници. Огромният графит на гнездо на лешояд вече посреща всеки, който влиза в Маджарово.

„Поглед от вътре. От дома на лешояда върху дома на човека. В едно от яйцата ще има бебенце, човешко, над което лешояда ще бди все едно”, коментира един от художниците Людмил Илиев

До сега лешоядите са помагали на човека като са чистили природата, сега птиците имат нужда от помощта ни и ние трябва да им я дадем, казват доброволците от центъра. В продължение на една седмица те чистиха, боядисваха и освежаваха района на природозащитния център, който годишно привлича стотици туристи в Маджарово.