Над 7000 абоната във Великотърновско имат две януарски сметки за ток. Натоварени с двойни месечни задължения има и в Габровско.

Извънредното заседание на парламентарната енергийна комисия и решението за проверка на енергото в Североизточна България не потисна недоволството на абонатите. Според тях, посочената причина "софтуерна грешка" не дава отговор на въпроса защо сметките за 4 или 10-дневния втори отчетен период в повечето случаи надвишават първата януарска фактура, която обхваща период от 50 дни.

Липсва и обяснение на какъв принцип са избрани домакинствата, които ще понесат бремето. Във Велико Търново с по две януарски фактури за ток се оказаха цели квартали.

Петко Ганчев многократно е подавал жалби в прокуратурата срещу действията на ЕРП-тата. От справка, с която разполага става ясно, че по две фактури още през декември са получили 132 абоната в Търновско: „Това, което пропуснаха да обяснят и аз което исках да им обясня, че това нещо трябва да се прави през летния месец, когато е топло и сметките са малки".

С по две зимни сметки за ток и други неуредици са натоварени стотици габровски домакинства. От енергото обясниха, че междинните отчети отговарят на изискванията за отчитане на консумирания ток. А за удобство на клиентите, срокът за плащане на втората фактура е удължен с две седмици.

На поставените от нас въпроси: защо сумите за отчетения кратък период надвишават сметките за по-дългия период и на какъв принцип са избрани абонатите с две фактури, енергодружеството в Североизточна България не даде конкретни отговори.