Повече от две години след големия пожар днес ще бъде обявено началото на ремонта на Драматичния театър „Н.О. Масалитинов” в Пловдив.

След пожар на 22 август 2013 г. един от най-успешните театри в страната затвори врати, след като основната част – голямата сцена стана неизползваема. Програмата на театъра се изпълнява на камерната сцена и в Дома културата „Борис Христов”.

В края на април 2015 г. беше изготвен проект за ремонт и реконструкция на основната сграда и зала в нея. Проектът предвижда подмяна на всички основни инсталационни системи, възстановяване на сцената, инсталиране на нова озвучителна и осветителна система, подобряване на акустиката, монтиране на система за пожароизвестяване, изграждане на санитарен възел за хора с увреждания.

След ремонта на стойност 4 200 000 лева пловдивският театър ще разполага и с медиатека, уточниха от общинския пресцентър.

За възстановяване на театралната сграда се проведоха редица благотворителни инициативи, като с благотворителни спектакли театрите от страната допринесоха с около 70 000 лева Изплатена бе и одобрената застраховка, която бе в размер на 200 000 лева, които обаче бяха недостатъчни за ремонта.

В сравнение с други културни институции в страната, сред които Младежкия театър в София и операта в Стара Загора в Пловдив нещата се случиха по-бързо и се надявам съвсем скоро театъра да отвори врати, коментира директорът Кръстьо Кръстев.