Доброволци мерят качеството на въздуха в София
През април общината трябва да одобри програма за намаляване на запрашаването
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Измерване на въздуха
Снимка: bTV

Доброволци, организирани в социалните мрежи, мерят качеството на въздуха със собствени станции в столицата.

Николай Лучев и Стефан Димитров са част от хората в новата инициатива. Децата им са имали проблеми с дишането затова са решили, че поставянето на станции в домовете ще помогне за опазването на здравето им:

Станциите мерят праховите частици в реално време. Резултатите са достъпни в интернет ТУК. След дъжда в София, проблеми с въздуха няма.

Над 120 доброволци вече са решили да поставят собствена станция в домовете си в столицата.

Измерване на въздуха
Снимка: bTV

Очаква се до седмица да се присъединят още хора от Варна, Пловдив и Бургас.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух (ОБЗОР)Според активисти замърсяването убива по 8000 души у нас всяка година

Общината също ще проучи необходими ли са още станции, които да показват по-точно картината със замърсяването на въздуха.

През април трябва да бъде одобрена програма за намаляване на праховите частици.

„Вече изпълняваме част от тези мерки в това число и миенето на улиците и озеленяването и разработването и продължаващата работа по третия лъч на метрото”, коментира зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

МОСВ: Причините за мръсния въздух у нас са ясниСоциално-икономическите проблеми, климатичните и географските особености са факторите за замърсяването, за което страната ни беше осъдена от съда на ЕС

„Зелените” пък предлагат да вземем пример от западни държави. „До центъра да влизат само нови автомобили, общественият транспорт в определени части на денонощието да бъде безплатен”, обяснява Борислав Сандов.

От партията предлагат да има и нисколихвени заеми, с които хората с печки на твърдо гориво да могат да си позволят друго отопление.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре