До месец в Пирогов може да няма нито един уролог. Причината е дългогодишен конфликт между докторите, пазен до момента в тайна. Уролози твърдят, че се е стигало до бой между тях и анестезиолога д-р Цветан Борисов. Отстраненият лекар и уролозите проговарят само пред bTV.

Преди три дни всички уролози в Пирогов си подадоха оставките. Причината - отношението към тях от началника на клиниката по анестезиология д-р Цветан Борисов. По думите им той се държал грубо, обиждал ги, дори често се стигало до физическа саморазправа. И така от 4 години. Уролозите твърдят, че в продължение на години ръководството си е затваряло очите за конфликта с д-р Борисов.

„Ние не искахме този конфликт да излиза на вън, но след тригодишно уведомление на директори, на управителни съвети... и всичко това го заявихме, че не можем да работим с този човек”, коментира Кирил Асенов, 2-ра урология.

„Към мен беше упражнено и физическо насилие, за което съм сезирал прокуратурата. Има състав на извършено престъпление. Бях извикан в операционна, за да консултирам един случай. Докато се съветвах с колегите, бях блъскан от този човек”, разказва д-р Пандаров, детски уролог.

„По този повод в телефонен разговор помолих доц. Миланов да вземе някакво отношение, от тази дата мисля, че беше 8 юли, конфликтът започна да взима необратим характер. В смисъл - видно беше, че повече с този човек не можем да работим в една клиника”, казва и д-р Доросиев, 2-ра урология.

Опитахме се да се свържем с д-р Борисов, но за пореден ден не отговаряше на мобилния си телефон. Ръководството обаче твърди, че от скоро знае за напрежението в болницата. „Ръководството на болницата знае от 1 месец за проблема, направи всичко възможно проблемът да бъде решен”, коментира д-р Стоян Сопотенски, зам.-директор по лечебната част в Пирогов.

След бунта на лекарите ръководството на болницата освободи д-р Цветан Борисов. Изненадващо с поста си се разделя и шефът на разбунтувалите се лекари – проф. Славчо Кънчев. Мотивът - той не успял да реши конфликта между уролозите и главния анестезиолог.

Проф. Кънчев проговори само пред камерата на bTV. Научил, че вече не е ръководител на клиниката по Урология от интернет. „Никой не се свърза с мен. Явно аз съм излишен”, бе неговият коментар.

Урологът започнал кариерата си в Пирогов преди 30 години. За това време няма нито едно провинение или наказание.

Преди да бъде взето окончателно решение за отстраняване на проф. Кънчев, той получава писмена заповед от изпълнителния директор на Пирогов - доц. Стоян Миланов. Лекарят е временно отстранен по член 199 от Кодекса на труда - употреба на алкохол на работно място.

Въпреки, че Медицинският съвет на болницата уволни „ябълката на раздора” - д-р Цветан Борисов, уролозите не смятат да оттеглят подадените молби за напускане. Ако проф. Кънчев не бъде възстановен на работа като началник на Урологията, на 10 януари Пирогов ще остане без уролози. Тогава изтича едномесечното предизвестие на лекарите.

„В знак на солидарност с подготвеното уволнение на проф. Кънчев. Аз ще напусна. Ние сме професионалист, ние сме един отбор. Дали печели или губи - той е заедно. Или ще победим или ще загубим заедно”, бяха коментарите на лекарите.

По информация на bTV по време на заседанието Mедицинският съвет изразил остро несъгласие с публикуваната в медиите информация около конфликта в Пирогов, тъй като тя уронвала престижа на лечебното заведение. От своя страна уролозите поставят под съмнение причините за освобождаване от длъжност на проф. Кънчев.

От Пирогов обясниха, че изпълнителния директор доцент Стоян Миланов не може да отговаря на журналистически въпроси, защото е на среща в Министерството на здравеопазването.