Стафилококова инфекция или салмонела е причината за отравянето на 12 -те деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград. Агенцията по безопасност на храните ще има яснота утре, когато излязат първите проби.

Вчера децата бяха приети по спешност в инфекциозната клиника в Пловдив. Фирмата за кетъринг, доставила храната, вчера е изпълнила заявка и за друг детски дом в Асеновград. Там проблеми няма.
 
Състоянието на децата е стабилно. Цяла нощ някои от тях са били на системи в инфекциозната клиника. Оплакванията - болки в корема и разстройство. Децата са на възраст от 13 до 23 години и са с различни увреждания. За тях в болницата освен лекари се грижи и персонал от дома.

От Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Асеновград, заявиха, че до този момент не са имали проблем с фирмата, доставяща храна. Самите преподаватели са опитали от храната, но нямат стомашни проблеми.

Инспектори от  Агенцията по храните в Пловдив са взели проби от храната на децата и от кухненския блок в центъра. Пробите трябва да станат ясни до края на деня.