Дни преди референдума в Стара Загора: Парк ли е била местността Бедечка
Кметът на града Живко Тодоров посочи, че може да се постигне компромисно решение
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Парк Бедечка

След два дни Стара Загора гласува на референдум за това дали парк „Бедечка” да остане зелена площ или да има жилищен квартал.

В едната страна на конфликта са хората, които искат да запазят зеленината и мястото за отдих и почивки, а от друга са собствениците на реституирани имоти, които искат да се разпоредят със собствеността си и твърдят, че площта дори не е била парк.

Имотите са върнати 2003-та година, а през 2012 е направен подробен устройствен план. Реституцията е възстановявана 20 годни, коментира един от притежателите на земи в парка.

Старозагорци искат решение, а не референдум за „Бедечка”Организираха палатков лагер пред общината

Според друг собственик земята никога не е била парк и затова свидетелстват нотариални актове от 1924 година, посочващи границите на имотите.

Защитниците на запазването на парка искат обезщетение за собствениците, за да не се строи квартал.

Строителството в парк "Бедечка" продължаваВече се продават няколко блокчета

Кметът на града Живко Тодоров иска запазването на зелените площи в Бедечка срещу обезщетение на собствениците. „Аз по-скоро искам да гласуваме за това да дадем въздух за града с дърветата, да ги запазим, а след това да мислим кой какво обезщетение ще получи. Най-лесно е да получи всеки обезщетението,но дърветата не можем да ги накараме да пораснат, каза той.

За да бъде прието едно от двете решения, за него трябва да гласуват над 50%. Референдумът ще струва близо 200 000 лева. Ще се гласува в 204 секции-същите като на избори

Първан Симеонов политолог и представител на инициативата „Запазете Бедечка” коментира, че в спора няма две страни, а обществен интерес и недалновидни управленски решения. И малките собственици са също толкова жертви, каза той.

Според него това е поредица от частни случай, както спирка в „Младост”, която се оказа на частен имоти.

По думите му каквото и да реши Стара Загора ще се плаща – или за инфраструктура на цял нов квартал или за облагородяване на парк.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре