Дни преди Освобождението до Бургас се разиграва „второто Баташко клане”
Преди 20 години, когато започва възстановяването на храма в Българово, строителите попадат на ужасяваща гледка – целият двор от всички страни на храма е покрит с кости
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 8
    6
Второто Баташко клане край Бургас
Снимка: btvnovinite.bg

Малко известен факт е, че няколко дни преди края на Руско-турската война близо до Бургас се разиграва една от най-големите трагедии, известна като „второ Баташко клане”.

Преди 20 години, когато започва възстановяването на храма в Българово, строителите попадат на ужасяваща гледка – целият двор от всички страни на храма е покрит с кости.

Пред очите на местните хора оживява предание, разказвано то дядовци на внуци – в края на Руско-турската война селото е нападнато от турски башибозук.

Второто Баташко клане край Бургас
Снимка: btvnovinite.bg

„Населението, когато разбира, че те идват, се скрива в храм „Св. Атанасий”. Преданието разказва, че са седели две денонощия скрити”, казва отец Захарий Делчев, свещеник в храма.

След две денонощия башибозуците успяват да нахлуят в църквата и избиват всички. „Никой не е оцелял. Преданието разказва, че имало едно момченце, което е затрупано под тялото на майка си, което оцелява и разказва историята”, допълва Делчев.

Второто Баташко клане край Бургас
Снимка: btvnovinite.bg

Дни по-късно летящият отряд на полковник Лермонтов стига до селото. Когато стигат до църквата, виждат, че всички жители на селото са убити и непогребани. „Доколкото могат да съберат всички тела, събират ги в един общ гроб и ги погребват според тогавашните военни правила”, разказва отецът.

Убити са около 400 души, заради това се сравнява с Баташкото клане.

Второто Баташко клане край Бургас
Снимка: btvnovinite.bg

В селото е изградена костница, която пази част от историята. На това място отец Захарий предава уроци на децата от неделното училище.

„Най-важното е да обичат своя роден край, а заедно с обичта към родния край, в тях непременно гори и любовта към отечеството”, казва той.

  • 8
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре