Директорът на ОУ „Антон Страшимиров” в бургаското село Дебелт Таня Вангелова е подала молба за доброволно напускане. Това съобщи инж. Виолета Илиева, директор на регионалния инспекторат по образованието в Бургас, цитирана от „Фокус”.

Вангелова е написала заявлението си за напускане още вчера, а освобождаването ѝ от длъжност ще бъде от 12 декември.

Поводът е станалият инцидент със сексуално малтретирания петокласник Георги в повереното ѝ учебно заведение. Този случай провокира протести на родители, както и сигнали, че това не е първи случай на насили в учебното заведение.

Илиева каза, че тепърва ще се уточни кой да заеме мястото ѝ. „Ще направим консултации с кмета на селото. В момента разглеждаме списък-образец с подходящи учители”, каза Илиева.

По думите ѝ е добре да бъде назначен за директор учител, който не работи в училището.

„Като се има предвид недоволството на местната родителска общност към работата на учителската колегия там, би било добре да е външен човек. Би било добре и да е мъж. Да притежава необходимите качества за работа с деца в риска, тъй като във всяко училище има деца със специални образователни потребности, за които е необходимо специална грижа. Ще направим разумния подбор” допълни Виолета Илиева.