Десетки хора с увреждания в цялата страна са били ощетени на първия тур и референдума и не са могли да гласуват в специално разкритите подвижни секционни избирателни комисии.

Те се опасяват, че няма да могат да упражнят правото си на вот и на балотажа, като един от примерите е във Велико Търново.

58-годишната Костадинка Русанова е инвалид първа степен с придружител. Жената подава заявление за вписване в подвижна СИК. Одобрена е, но в изборния ден урните така и не стигат до нея.

Русанова смята, че грешката е в организацията. „Хората, които са от тая комисия не са си дали сметка, че се падат по 15 минути на човек, на инвалид, което е напълно невъзможно да стане, както да намерят адреса, да влязат вътре при всеки един човек”, казва тя.

Подвижната секция е трябвало да обходи 50 адреса, 11 от които извън Велико Търново. От общината признаха за проблема, но се оправдаха с това, че не са имали указания от ЦИК при повече желаещи да се сформира втора подвижна секция.

Идентичен проблем е установен и с подвижните комисии в много труди населени места. Русанова се оказва една от десетките неподвижни, чието задължително право на глас е било законно отнето.