Топлофикация-Русе спира работа след Великденските празници и в продължение на около месец 19 000 абонати ще останат без топла вода. Без топла вода ще останат 20 училища, 18 детски градини, както и русенската болница. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Севдалин Желев в понеделник.

Решението, взето от ръководството на дружеството, е компромисно, за да не се стигне до уволнение на работници и фалит на фирмата. Само част от оперативния персонал ще бъде пуснат в платен отпуск.

На практика Топлофикация-Русе ще изтегли напред във времето ремонтната си програма. Обикновено профилактиката и липсата на топла вода е през юли и август, а сега ще бъде в периода април-май. "Така ще може да компенсираме загубите, които ще натрупаме при работа, когато няма да ни изкупуват високоефективната електроенергия", обясни Желев.

Според законовите промени, влезли в сила от началото на март, електроенергията над прогнозните количества няма да бъде изкупувана от топлоцентралите. Количествата, определени през юли 2014 г., ще бъдат достигнати през април и така Топлофикация-Русе ще работи на загуба.

"Имаме уверението на държавните органи, че в най-скоро време ще бъдат приети нормативните актове, които ще регулират излизането на Топлофикация-Русе на свободния пазар", каза още Желев.

Засега синдикатите остават в стачна готовност, но надеждите са, че няма да има демонстрации.