Ден след потопа: Институции и пострадали спорят кой е виновен (ОБЗОР)
Потърпевшите обвиняват стопаните на големите язовири, а представителите на държавната власт са категорични, че при тях всичко е наред
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    3
2111484404.jpg

Ден след потопа в Бургаско институциите и пострадалите хора спорят кой е виновен за трагедията. Потърпевшите обвиняват стопаните на големите язовири, а представителите на държавната власт са категорични, че при тях всичко е наред.

Равносметката е черна – трима загинали и щети за поне 8 млн. лв. Една жена все още се води за изчезнала.

Ден на траур в община Камено в памет на жертвите на потопа в БургаскоДен на траур е в община Камено, властта вини проливните дъждове

По-рано днес гражданска защита, пожарната и полицията подновиха операцията по издирването ѝ. Включиха се и много доброволци. Издирването на жената от село Черни връх продължи и под отломките на съборените къщи.

Жената и прикованият ѝ на легло съпруг часове наред чакали помощ, но никой не дошъл.

В съседното село Полски извор няколко семейства са откъснати заради отнесения над дерето мост.

Приливната вълна, причинена от наводнението, отнася рибарниците до езерото Вая с шарани, амур и толстолоб. Нанесените щети са за милиони.

Разказ от първо лице за потопа в БургаскоЧасове наред чакахме помощ, казва семейство от най-засегнатото село Черни връх

Регионалният министър Николай Нанков призна, че повечето от язовирите със скъсани стени са именно в този район. „По протежение на дере, което свързва четири язовира от седем, наистина е дошла приливна вълна”, заяви той в село Равнец.

Стана ясно също, че областният управител на Бургас ще внесе сигнал в прокуратурата за изясняване на причините за бедствието в района.

Според местната власт системата за постоянен мониторинг на реките в региона е предотвратила по-сериозни последици от наводнението в общината. Тя се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят за показанията в реално време и имат готовност за реагират при нужда.

Сигналът за повишаването на реките е подаден около 23:30 ч. в нощта на бедствието. Около 2 ч. общинските служители вече били достигнали първите най-застрашени райони.

Въпреки това системата няма как да прогнозира какви води ще дойдат от съседни общини и чужди водоеми.

Нивото на язовир Трояново, въпреки проливния дъжд, е много ниско. Веднага след язовирната стена и изпускателите започват проблемите с водата в нивите.

Щетите в село Черни връх, заснети от дрон (ВИДЕО)Това е едно от най-засегнатите населени места от наводненията в Бургаско

Стана ясно също, че пострадалите хора са подавали сигнали да бъдат почистени реките Айтоска и Чакърлийска. Убедени са, че причината за потопа е в нерегламентираното изпускане на язовира и ще си търсят правата в съда.

Днес започна описването на щетите от наводнението.

дарителска кампания
Снимка: bTV

Ако искате да помогнете на бедстващите хора от наводнените села, можете да се включите националната кампания на БЧК с подкрепата на bTV за набиране на средства.

  • 0
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре