Днес е ден на траур в Великотърновския университет. Колегите на убитата студентка Вероника Здравкова скърбят заедно с близките й. Всички учебни занятия ще започнат с минута мълчание в памет на Вероника.

На сградата на университета и във Стопанския факултет ще бъдат поставени траурни знамена, а в специален траурен кът колегите на момичето ще могат да оставят цветя и да напишат съболезнования към близките й.

23-годишната студентка бе открита мъртва в река Янтра. Водещата версия за убийството е грабеж.

Снощи стотици жители на града излязоха на протест срещу бездействието на институциите. Хиляда подписа вече са събрани с настояване за обезопасяване на района около жп-гарата, където е била убита Вероника.

„Хората реагираха спонтанно и остро. Поставят се въпроси, които трябваше да бъдат решени досега. Жалко, че поводът е инцидент, но проблемите трябва да бъдат решени рано или късно”, коментира в ефира на предаването „Тази сутрин” един от организаторите на протеста Милен Ангелов.

„На първо място искаме някой да поеме отговорност. Какви мерки ще бъдат предприети, за да се сложат камери и да се създаде звено Общинска полиция. Щатът на МВР за града е малък, а Общината може да си позволи да наеме 10 души общинска полиция”, допълни той.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов увери, че вече се работи по издаването на разрешителни за поставянето на осветление в проблемния участък, където стана убийството. „През този маршрут се преминава през частни и държавни парцели. Ще подготвим становище как да сложим осветление – трябват разрешения от собствениците”, обясни кметът.

„Нашият град е от градовете с най-ниска престъпност. Временното съоръжение – моста, е създадено преди 40 години за строителни работи. Успоредно на жп линиите има и друг маршрут, който не е по-малко опасен. От 15 години не е жалби до кметството за проблеми по този маршрут”, коментира още Даниел Панов.

Все още няма нито задържан, нито заподозрян за убийството на 23-годишната Вероника Здравкова.