Държавата да придобие мажоритарен дял в машиностроителното предприятие "Ремотекс", което от февруари не е плащало заплати. Това е едно от предложенията за решение на проблема, стана ясно на заседание на социалната комисия в Парламента.

Икономическото ведомство и Българският енергиен холдинг вече са предприели стъпки към мажоритарния дял. "Министерството провежда предварителни разговори за придобиване на дялове в дружеството с цел оздравяване на дружеството и изплащане на работните заплати", обясни Красин Димитров, заместник-министър на икономиката.

"Надяваме се, че държавата няма да ни остави", коментира работещата в завода Марияна Славова.

В предприятието работят около 600 души. Задълженията за заплати са три и половина милиона лева. В края на миналия месец "Мини Марица изток" изплати на "Ремотекс" дължимите два и половина милиона лева . Приходната агенция е прибрала 5 % от тях за дълг към хазната. С останалите би трябвало да се платят заплати. Пари за работниците обаче няма. Защо- шефът на предприятието не дойде да обясни пред депутатите.

"Очаквахме да дойде г-н Спахиев и да обясни, това е нарушения на законите на страната, всеки е длъжен да се яви, ако комисията поиска изслушването му", заяви Корнелия Нинова, председател на Комисията по труда и социална политика.

Синдикатите подкрепиха идеята държавата да придобие мажоритарен дял . И предложиха временно решение- министерството да осигури еднократно преди Коледа помощи от 325 лева, както беше в ОЦК-Кърджали, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Дали ще се намерят пари затова не е ясно.