Перник отново е без тролеи, след като ЧЕЗ спря електрозахранването заради просрочени задължения, съобщи управителят на общинската фирма "Тройлейбусен транспорт" Емил Денков.

"От електрокомпанията са категорични, че ще пуснат тока, само ако им бъдат изплатени 164 000 лева. Само преди седмица ние преведохме 74 000 лева, но те са непреклонни", каза Денков, цитиран от БТА.

Той съобщи, че заедно с областния управител Ирена Соколова, кметът Иван Иванов и зам.-министъра на енергетиката Николай Николов са имали разговори, но без успех, с представители на ЧЕЗ.

"Общинското предприятие е в тежко финансово положение. Общият размер на задълженията към ЧЕЗ са 640 000 лева, но за момента проблемни са въпросните 164 000, които от електродружеството искат да им бъдат платени наведнъж. Това са просрочени задължения по фактури от август м.г. насам", каза управителят на общинската фирма.

В момента по линиите на тролеите пътуват автобуси. Община Перник има договор с две местни фирми, при кризисни ситуации, каквато е сегашната, да обслужват маршрутите на тролеите, обясни Денков.

Притеснения и заради старите машини

Тролеите в Перник не са в движение, а хората са притеснени и за бъдещето си, и за хляба си. От общината признават, че ситуацията с тролеите е критична. Не само заради огромните дългове, а и заради остарелите машини.

„Дружеството се задъхва поради това, че базата е остаряла, тролеите са стари и генерират много разходи”, казва кметът Иван Иванов.

В града чакат 17 чисто нови тролея по европрограма. Дотогава обаче ще карат старите, които приличат на гробници.

Преди година тролеят на Деян Драгомиров е изгорял пред очите му – точно преди да започне работа и да вози хора.

„Късо съединение, но така или иначе тролеят изгоря и не можа да се разбере точно как стана. Пламъците тръгнаха отведнъж. Ама какво да ви кажа. Стара техника, всичко се очаква”, обяснява шофьорът.

Преди 4 години именно в Перник се запали тролей пълен с пътници и като по чудо нямаше жертви. През последните 10 години пламнали тролеи е имало още в Хасково, Стара Загора, Добрич, Русе, София и Пловдив.