Кметът на Белово е продал на частна фирмата част от първокласен път и коритото на река Марица. Оказва се, че фирмата притежава почти цялата общинска земя. След репортаж на bTV за конфликтната ситуация, земеделското министерство излезе с доклад по темата.

Община Белово е имала над 30 000 декара общинска земя. На няколко транша ги продава на една единствена фирма. А местните животновъди и земеделци се превърнали в нарушители, защото животните им се хранят в чужди пасища.

Костадин Костадинов от Белово коментира, че по този начин кравата му е в нарушение, тъй като пасе в частен имот.

На 31 юли миналата година общинският съвет възлага на кмета да организира търг и да продаде общински земи. В същия ден е създадена фирма, която единствена се явява на търг и го печели. Според земеделците и животновъдите търг въобще не е имало. Общината продава 30-те хиляди декара за около 2 милиона лева, а фирмата ипотекира земите в две банки за около 10 милиона. Хората подозират, че кметът е продал земята на себе си.

„ Всичките фирми, които взимат тези земи ги взима той чрез тях, за да няма конфликт на интереси”, коментира ситуацията Екатерина Петрова от Белово.

Проверка на земеделското министерство отчита, че кметът на Белово е продал на частната фирма и земя, която въобще не е общинска собственост. Така например в частни ръце е част от първокласния път, който свързва Сърбия и Турция. Кметът Костадин Варев твърди, че заключенията не се позовават на проверка на документи на общината.

„Нямам резултатите от тази проверка, не съм запознат”, допълни още Варев.

Експертите са записали също, че един от продадените имоти обхваща коритото на река Марица. Без да има право Общината продала и наследствената нива на хора от село Аканджиево. Сделките с тези земи са сключени неправомерно, подчертава докладът на земеделското министерство. Данните от него са изпратени и на прокуратурата.