Повечето общини в България нямат пари, за да увеличат заплатите на общинските служители от следващата година. Но в някои градове вече обявиха по-високите възнаграждения.

Община Пловдив е първата, която реши да вдигне заплатите на близо 2 600 свои служители. Последното увеличение е било преди 6 години. Парите ще скочат с между 5 и 10 процента.

Част от заплатите на общинските служители са изключително ниски, в общината например има хора, които получават едва по 300 лева на месец.

Иван Делков, който се грижи за реда в община Пловдив пресмята, че с увеличението заплатата му ще се увеличи с 15-20 лева: „Много отдавна да ви призная на кино не сме ходили, но да се разходим по главната, да отидем някъде на излет е съвсем нормално”.

От общината казват, че са заделили близо 3 милиона лева за увеличение на заплатите. Повишението ще бъде усетено най-вече от общинските служители с най-ниски възнаграждения.

„Това са средства от местния бюджет, тук е моментът да кажа, че Община Пловдив не предвижда увеличение на местни данъци и такси за следващата година, което означава, че средствата са в преразпределението на бюджета, по-добрата събираемост”, обясни кметът Иван Тотев.

В Сливен също планират увеличение на заплатите на работещите в общината, с между 40 до 100 лева повече. Ресорните заместник-кметове решават кой колко заслужава.

„Едва ли в общинската администрация или всяка една администрация някой служител от индексация на заплата е доволен, поне аз не съм срещал такъв служител. Ако този метод на работа не е правилен, аз не виждам друг начин”, коментира зам.-кметът на Сливен Румен Андонов.

В Община Добрич обаче увеличаването на заплатите тази година е невъзможно. Пари за индексации няма, а и от общината смятат, че хората получават добри пари, които са увеличени преди 2 години.

„За този труд и за този стаж, аз съм с много голям стаж, получавам чисто около 800 лева, чисто на месец. Но не би било зле да има някаква индексация, някакво увеличение за всички”, коментира главен експерт Мария Шопова.

Повечето общини в България няма да имат възможност да увеличат заплатите на общинските служители.