Всички речни корита в Бургаско са почистени и могат да поемат големите количества валежи, увериха властите в града. Почистването е започнало още през април след тогавашните наводнения.

Днес е обявен червен код за дъжд и вятър в Бургаска област, като се очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв. м, а в крайните южни райони от областта са възможни и по-големи количества.

Снимка: НИМХ - БАН

През нощта в Бургас е валяло, но преваляванията са били кратки. Няма подадени сигнали за паднали дървета или наводнения, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Тази сутрин имаше вълнение, но не от 5 бала, като дори имаше ентусиасти, които се къпят в морето.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН предупреди в понеделник, че ще духа силен, по крайбрежието на морето и бурен северен вятър. Южно от Бургас вълнението на морето може да достигне 5 бала, предупредиха синоптиците.

Заради предупрежденията за много опасно време и прогнозираните изключително интензивни метеорологични явления и възможни големи материални щети и нещастни случаи от Министерството на околната среда и водите активира оперативно звено.

Следвайте нарежданията и всички съвети на компетентните органи и бъдете готови за извънредни мерки, посъветваха от МОСВ. В същото време отговорните институции, като отдели по бедствия и аварии, както полиция и пожарна отказаха да отправят съвети с мотивите, че не трябва да се плашат хората.

Хидролозите от БАН предупреждават, че заради очакваните валежи, през следващите две денонощия реална опасност от наводнения съществува във водосборите на реките на юг от Бургас и южните притоци на Арда.

В областите Варна, Шумен, Сливен и Ямбол валежите също ще бъдат значителни, но кодът е по-малко опасният - оранжево.