Агитация със захарчета в кафене. Партийни надписи върху хранителни продукти и пликове за пазаруване. Писане на политически лозунги в прослава на партия по време на час в училище. През годините сме виждали най-различни видове предизборна агитация. Преди дни се появи поредният.

До местните избори остават само няколко месеца, а надпреварата между партиите вече започна. Детска градинка в столичния квартал "Дружба" се оказа боядисана с партийни емблеми и нашарена с лозунги.

Тя е ремонтирана по инициатива на втората политическа сила у нас и това ясно си личи. Граждани разказват, че хора с костюми слагали новите пейки.

Оказва се, че градинката дори не е довършена.

Сред лозунгите и емблемите личи името на Борис Цветков. Той е бивш общински съветник и депутат. Прочу се още с опита си да пробие окупацията на СУ от 2013 г. заедно с група яки момчета.

Той разказва, че площадката била в много лошо състояние и активисти на партията се заели с оправянето й. Защо има лога на БСП? „За да се знае, че не общината го е свършила това (...) Защото това е инициатива, която беше в навечерието на 9 май, гласувана, подкрепена от районната организация в подарък на тук живеещия наш ветеран и наш герой - Стойчо Георгиев”.

Питали гражданите, нямали против.

Не било агитация

Според изборния кодекс подобна практика не е агитация.

„Изборният кодекс определя във своя параграф първи, точка 17 какво е предизборна агитация - а именно това е призив за гласуване за определен кандидат, партия, коалиция или независим кандидат при насрочването на избори като съответно емблемите на партии или пък техните знаци върху предмети не представляват предизборна агитация...”, подчерта говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Нарушение все пак има, но на друг закон - този за закрила на детето. Според него всеки малчуган има право на закрила срещу партийни дейности. Въпреки това глоби не може да се наложат.

„Всеки може да сложи щампа каквато и да била. Не мога да твърдя, че са хора на БСП. Ясно какво е пишело, но независимо кой е бил не би трябвало това нещо да се случва и затова веднага, след като разбрах за случая изпратих хора, които да пребоядисат”, каза кметът на район Искър Ивайло Цеков.

Самарянски жест или партийна агитация - преценете сами.