Австрийският съд чака екстрадицията на задържания в следствения арест в Монтана, който е предполагаем организатор на канал за бежанци. От кадрите, разпространени в новинарските емисии, врачанско село разпозна свой съсед сред арестуваните.

Австрийското общество е възмутено от наглото поведение на българските арестанти.

Според говорителката на австрийската прокуратура в Айзенщат е имало още два ареста, единият е бил в Унгария, Австрийските власти очакват да бъде екстрадиран още един задържан с европейска заповед.

Името на 37-годишния Венцислав Тодоров – Вани, не присъства в нито един западен вестник, нито в бюлетина на полицията. То обаче е най-обсъжданото в родното му село Малорад. Съседите му веднага го разпознали на кадрите от унгарския съд.

„Той кара хора, не имигранти, ми примерно сте 4-5 души, плащате си, ги кара в Италия, връща се, няма такова нещо, ние го знаем за добро момче”, коментира съседът му Костадин Панов. Други обаче приемат ареста по друг начин: „Просто това ни е петно за нас, петно, и то голямо”, каза Донко Илиев.

Вчера братът на Вани – Асен Тодоров, се върнал от Унгария, след като безуспешно се опитвал да научи подробности за ареста. „Аз съм сигурен, че той е подведен, за да направи това. Аз съм сигурен, че той не е имал минимална представа за какво става на въпрос”, каза той.

„Аз там цели два дни стоях пред полицията, и нищо, изчакай, изчакай, никакво внимание. Казах им, дайте преводач да видим за какво става въпрос, казаха: Няма за какво да стоиш тука, по-добре се прибирай в България и си търси адвокат, викам, хубаво, така и ще направя”, допълни братът.

До дни Асен отново тръгва за Унгария. Сигурен е, че организаторът на канала е от Лом, но все още е на свобода и се укрива.

В същото време в следствения арест в Монтана за 72 часа е арестуван Цветан Цветанов от ломския квартал Младеново. Задържан е с европейска заповед в понеделник зарази камиона с мъртвите бежанци. Срокът на задържането му изтича утре.

Пред bTV мъж от селото обяви, че самият той е го е предупреждавал да спре да се занимава с трафик на хора.

Окръжната прокуратура в Монтана очаква официалните документи до 15 часа утре, след което предстои дело за екстрадиция. Ако това не се случи в срок, мъжът ще бъде освободен.

  • Влак в Гърция прегази мигрант, заспал на релсите
  • Мигранти отвлякоха словенски лозар на път към Италия
  • Броят на мигрантите, пристигнали в Гърция от Турция, рязко скочи
  • Сръбският премиер: Бежанската криза само е отложена
  • HRW: Десетки мигранти са блокирани между България и Сърбия
  • Мигранти на македонската граница си зашиха устите
  • И Словения вдига ограда по границите си
  • 157 000 мигранти са влезли в Словения за месец
  • България се готви да посрещне бежанци от евроквотата
  • Мигранти продължават да се струпват на границата между Германия и Австрия