Вече четвърти мандат властта в село Галиче е в ръцете на Ценко Чоков. Хората наричат селото си „частно" и казват, че законите, полицията и прокуратурата нямат думата тук.

На последните избори победител в селото беше ДПС. Благодарение на Ценко Чоков, който работил за тях, сигурни са хората тук.

Симпатията за партията на Местан дошла след дарения за ловната дружинка и пенсионерския клуб. Въпреки първото място гласовете за ДПС били по-малко от предвидените. И кметът накарал пенсионерите да върнат дарението от 8 хил. лв. Миналия понеделник те изтеглили сумата.

След изборите пък мистериозно изгорели масите и столовете от заведението на Веселин Тушинов, защото сложили плакати на друга политическа сила, а не на ДПС.

Людмила Кънева пък разказва, че избягала от Галиче, след като Ценко Чоков забранил тя да преподава в детската градина в селото. „Псува ме, обижда ме. Хвана ме за гушата, започна да ме тегли: махай се от тук, не те искам тук”, разказва тя.

Заради заплахи за живота си в селото не стъпва и Христо Казашки. Дал земята си под наем на Ценко Чоков. Но вместо рента на шестата година разбрал, че вече не я притежава.

„Аз отидох да си търся рентата в общинска служба „Земеделие и гори" в Бяла Слатина. Те ми казаха така: „Вашата земя е прехвърлена, господине, на лицето Ценко Христев Чоков, който е кмет на село Галиче”, обяснява мъжът.

Прокуратурата отказала да заведе дело по жалбите на Христо Казашки. От полицията твърдят, че сигнали за инцидентите няма.

Ценко Чоков отказа да се срещне с екипа на bTV.

Икономическа и криминална полиция разследват какво се случва в Галиче, заяви пред bTV директорът на МВР-Враца комисар Иван Кирилов. Проверки са образувани и след репортажите на bTV за евентуални изборни злоупотреби в селото.

Заради съмнения за зависимости, разследването не е поверено на полицията в Бяла Слатина, а на полицаи от областната дирекция във Враца.