От днес преминаването на българо-гръцката граница на практика е невъзможно. Тази сутрин бяха затворени и последните два от общо шестте пункта на браздата.

Движението на коли и автобуси е спряно при Златоград и Маказа. Стотици остават в капана от двете страни на границата.

По-рано на "Капитан Петко войвода" се стигна до бой.

Пет автобуса, пълни с румънски туристи, са пристигнали на границата. Заради блокадата те са преминали пункта пеша. Шофьорът, който е трябвало да ги закара, е отказал да пътува обратно за Гърция. Стигнало се и до бой.

Гръцките власти са взели решение да пропуснат 22 тира, които са в междинната зона между България и Гърция. Българските гранични власти обаче не могат да ги приемат на пункта заради блокадата.

Шофьорите са изнервени, защото нямат храна, вода и гориво.

Български превозвачи блокираха пункта при Златоград точно в 9 часа. Пропускането на автомобили спря и в двете посоки.

„Ще отложим и ние блокадата, след като те се махнат от границата. В противен случай няма да се махнем, тъй като търпим много загуби. Вече трета седмица щофьорите ни стоят на границата, камиони, над 10 млн. лв. изчислявме, че са загубите, просто няма друг вариант. Просто ножът е опрял в кокала", коментира Асен Въжелиев, управител на Съюза на международните превозвачи.

Блокадата ще е безсрочна, докато не се реши проблема с бойкота на гръцките трактори.

Желанието на всички е проблемът да се реши час по-скоро, а дотогава през пункта ще бъдат пропускани само бременни жени, деца и болни.

В село Промахон на около 2 км от границата единственият начин хората там да се запасят с храна и вода е да отидат пеша до границата. Вече пети ден те изкарват там с минимални количества храна и вода.

Според шофьори опашката е около 30 км.

„За 5 дни снощи в 21.30 часа минаха и ни раздадоха една консерва „русенско варено”, 4 филийки хляб и носни кърпички”, оплака се един от шофьорите.

На Илинден-Ексохи ситуацията също е напрегната.