Близо 120 хил. души годишно се разболяват от мръсния въздух
Начин за справяне със замърсяването е повече зелени площи в града
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
смог, прах, запрашаване, въздух, софия
Снимка: iStock

Малко над 118 хил. души се разболяват годишно заради мръсния въздух и повишеното ниво на фини прахови частици (ФПЧ). Данните съобщи пулмологът д-р София Ангелова в студиото на „Тази събота”.  По думите й в периодите на силен ръст на замърсяването на въздуха се повишават и пациентите с белодробни проблеми.

карта, въздух, замърсяване
Снимка: bTV

Тя е категорична, че начин за справяне със замърсяването е изграждане на повече зелени площи в града.

90% от хората дишат замърсен въздухВ най-тежко положение са страните от Югоизточна Азия и Западния тихоокеански регион

Йоана Христова, зам.- кмет на София по екология, коментира, че проблемните периоди за градския въздух са обикновено през януари когато има натрупване на явления - мъгла в комбинация с битовото отопление, изгорели газове от колите и дори факта, че София се намира в котловина. По думите й през лятото също има периоди с висока концентрация на ФПЧ.

Паметникът на Алеко Константинов осъмна с противогаз (ГАЛЕРИЯ)"Акция: Диша ми се!" обхвана над 10 паметника из цялата столица

Мерките, които Столичната община предвижда за борба със смога, засягат основно борбата с транспортните замърсители. „Една от мерките е системата за интелигентен трафик – зелени вълни, даване на предимство, за да не горят колите газове дълго на едно място”, посочи тя.

Заради мръсния въздух: Трафик с 30 км/ч в СофияПри трайно замърсяване градският транспорт ще е безплатен, обяви столичният кмет

Христова добави, че е залегнала и идеята да се плаща билет или спрямо времето за ползване на транспорта, или спрямо разстоянието. Идеите са предложени за обсъждане на сайта на общината. Зам.-кметът призова гражданите да дават активно идеи и да участват в мерките за контрол над замърсяването.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре