Изборите в Несебър може да бъдат касирани. Местната коалиция „Зора” настоява за ново гласуване заради фалшификации на протоколите, изборен туризъм и търговия с гласове.

В Несебър няма вечни партии, само вечни интереси. Тук големите политически сили, които управляват държавата, нямат влияние. Властта е в местните партии. Конфигурациите се променят в зависимост от поставените цели. Практиките, с които се печелят избори, остават същите.

По колко се купуваха гласовете? „Информацията е, че са стигнали от 300 до 400 лева последния ден, ако някой може да устои на тези пари?!”, коментира Венелин Ташев от „Зора”.

Полицията в Несебър разследва седем случая на търговия с гласове. А в изборния ден арестуваха двама, които се опитаха да сключат сделка за платени гласове... с нашия екип.

„Мисля че един съветник излиза някъде около между 400 и 500 хиляди лева. Говоря с цялата подготовка, с цялата кампания, плюс купуването на гласове. В Несебър, според мен, освен купуването на гласове, много голяма е била подготовката на тези групички, които си вкараха новите съветници”, коментира Ташев.

Вносни гласоподаватели

Около 400 души, които не живеят в Обзор, дойдоха само за да гласуват. 120 от тези пътуващи гласоподаватели са настанени в бази на третия в листата за общински съветници на „Български социалдемократи" - бизнесменът Върбан Кръстев.

Около 50 от тях в живеят в общежитие, посетено от нашия екип. Два дни преди изборите на първия етаж откриваме единствен Анчо Йорданов. Той работи като тракторист във фирмата на общинския съветник. Като общ работник пък е назначен мъж от Шумен. В общежитието живеел от две седмици, но е регистриран преди 6 месеца.

Общежитието се пълни в нощта преди вота. Бизнесменът и вече общински съветник Върбан Кръстев отрича да е платил пътните на 120-те си работници: „Ами, все пак от дълги години работят тук, защо да нямат отношение към управлението на града?”

Отиваме в Равда. На бриз 4 има семеен хотел. Като материално отговорно лице е изписан: Костадин Нищелков, известен като Динко Пицата. Водач на листа за общински съветници. Тук са регистрирани 11 души. Няма ги.

А в апартамент в съседния блок, собственост на брата на Динко Пицата, са регистрирани 12 души. Живее само едно момиче: „В апартамент с една спалня, не може да намерите 11 души...”.

Кандидатът за общински съветник от партия „Море” Кирил Киров пък е регистрирал 32-ма души в хотела си: „Ами аз понеже ще почвам след изборите строеж, една част от хората съм си ги оставил да си ги използвам. Смятайте ги, че имам оставени не повече от 10 човека, нещо такова”.

Полицията са разкрили 4 случая на документна измама. Оказва се, че някои от хората, които са подали заявление, че ще гласуват по настоящ адрес в Обзор, въобще не знаят да са правили подобно нещо. Според коалиция „Зора”, освен по настоящ адрес, специално за вота са били регистрирани около 900 души по постоянен адрес. А в комисиите фалшифицирали протоколи и заличавали преференциален вот за неудобни кандидати.

„Направо са купували на хората лични карти. На един съветник от техните да му излизат по 1200 преференции, а на друг да не му излизат изобщо преференциите”, коментира Венелин Ташев от „Зора”.

Един неслучаен местен политик

Колко важни са изборите в Несебър показва и участието в предизборни срещи на един от най-богатите хора в България. Йордан Динев е заснет да агитира за кандидатите на партия „Море” в село Тънково: „Хубаво е да знаете, че в общината има солидни бизнесмени, има хора с опит. За 26 години аз и брат ми сме построили 23 хиляди апартамента. Има откъде да печеля, аз съм се доказал като бизнесмен и човек”.

Освен строителен бизнес за милиони, фирмите на братя Диневи развиват бизнес в хотелиерството, управляват и яхтеното пристанище в Свети Влас. Формално не са в управлението на партия „Море”.

Почерпката в края на предизборната проява носи аромат на времето, когато гласове се печелиха с кебапчета и кюфтета.

Около 1/3 от гласовете в Тънково са за „Море”. Партията получава най-много места в общинския съвет. Следвана от „Български социалдемократи”. ГЕРБ са трети. Ще има ли нови избори - решава съдът.

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете