Поредна емблематична сграда в София е пред събаряне. Бившото кино "Възраждане", където през последните години е дискотека "Син Сити", е на път да остане в историята.

Сградата е построена преди повече от сто години. През 40-те години на миналия век тук лекциите си чете Георги Димитров, затова и получава статут на национален паметник. През 2003 г. е продадена на частен собственик, който пък я дава под наем, за да стане популярната дискотека "Син сити".

От няколко месеца тя е затворена, а сградата видимо се подготвя за събаряне.

"Ценна е като паметник на културата, също така могат да се осъществяват културни дейности тук като едно време", каза Христо Илиев от инициативата „Спаси София”.

Собственикът, бизнесменът Красимир Георгиев отказа интервю, но обясни пред bTV, че наистина ще събори зданието. Не е решил какво да построи на това място, но твърди, че ще спази закона, като запази оригиналната орнаментика.

"Няма издадена нито виза, нито има разрешително за строеж, което е абсолютно задължително, за да може там да се реализира някакво застрояване", каза и.д. главният архитект на София арх. Бойка Къдрева.

Общината настоява за подробен проект, който да бъде гласуван от съветниците.

Сдружение "Спаси София" подаде сигнал в Института за паметниците на културата.

"Унищожавайки стари сгради и строейки само нови, ние изграждаме изцяло нов облик на столицата и късаме връзка с миналото", подчертава Илиев.