Продължава сагата с прословутия блок №20 в Ямбол, който бе съборен заради кошмарните условия на живот в него. Наскоро в ромската махала на Ямбол бяха съборени бараките, които бездомни семействата на бившите обитатели на блока бяха вдигнали, за да изкарат зимата. Общината ги премахна с аргумента, че са незаконни. Ромите обаче отново ги вдигнаха. И така - играта на нерви продължава.

В ромския квартал на Ямбол след акцията на общината и полицията, при която ромите доброволно събориха 16 незаконни къщи, на терена на бившия Блок 20 отново има постройки. Направени от одеяла, дървета и всякакви подръчни материали, те са единственото оръжие срещу идващата зима.

В една от бараките живее Христо Йорданов с трите си деца. „Заместник-кмета, не знам какво му е името, каза така - вие каквото и да правите, когато и да строите, аз ще направя всичко възможно да ви съборя”, разказа той.

Кметът на Ямбол Георги Славов обаче твърди, че събарянето на поредните импровизираните къщички е въпрос на време. „Кажете ми кое е ненормално в поведението на общината, и в моето като кмет? Това, че трябва да се спазва закона? Ако утре се преселят във вашия квартал и си направят катун, вие как ще се отнесете?”, пита кметът Славов.

Сагата с вдигането и събарянето на палатките продължава години. Христо Йорданов твърди, че е собственик на жилище в Блок 20, но не обезщетен, и няма алтернатива, освен да живее навън със семейството си. „Хората дори не ни дават адресна регистрация, за да получим помощи. Всичките ни лични карти се водят в 20-ти блок", разказва мъжът.

„Елементарният въпрос е какво правят на поляната и кой ги е изкарал там. Извинявайте, по същата логика имаме над 1000 души чакащи, записани за общинско жилище. Защо никой от тях не е излязъл на поляната, а само тези? Големи хора са, по-голяма част от тях са с малки деца. Щом са поели отговорността да имат деца, са поели и отговорност в живота да си решават проблемите", смята кметът Георги Славов.

За Христо и децата му, както и за останалите семейства това е единствения подслон на прага на зимата. Макар че работи, 300 лв. на месец не са достатъчни за квартира. Решен е да строи дом всеки път, когато от общината го съборят. „Докогато на тях им писне, ние няма къде да ходим. Ще бутнат, ние пак ще построим", твърди бившият обитател на Блок 20.

„Законът трябва да се спазва, никой няма съмнения и колебания. Ние Блок 20 съборихме, няма съмнение, че и това ще продължим. Къде са НПО-тата, къде е държавата с нейните органи, къде са медиите, за да търсят решение на проблема?”, пита обаче кметът на Ямбол.

Ромите твърдят, че единствената им надежда е депутата от ДПС Илия Илиев, който често минавал оттам и обещал решение на проблема.