Българските биопроизводители още не са получили субсидии за отглеждането на чиста продукция. Те призоваха новия кабинет да се издължи възможно най-скоро.

От Българската асоциация „Биопродукти” (БАБ) обявиха, че миналата година парите са дошли още през януари и очакват новият кабинет да им помогне.

„Бихме искали другата седмица да ги получим, нека да престанат да се подиграват с труда на биопроизводителите”, коментира председателят на БАБ Албена Симеонова.

Стоян Симеонов е един от производителите, обезпокоени от забавянето на компенсаторните плащания. Край софийското село Лесново той отглежда био салати, спанак, грах, лук, моркови и различни подправки. От месеци очаква да получи средствата, за да се справи с разходите си.

За да оцелее продукцията, на Стоян са му нужни поне 16 души. В стопанството обаче работят едва шестима, тъй като се оказва непосилно да плаща надници на повече.

От Министерството на земеделието обещаха средствата да бъдат осигурени до края на май. Според производителите биото у нас не е непременно скъпо, а много високите цени са спекулативни.