Осми ден десет села в Белоградчишко са без ток. Собственик на къщи за гости се оплака, че аварията е прогонила туристите за студентския празник и е на път да съсипе бизнеса му заради провалени резервации.

Боян Минков се чуди как да обясни на групата от София, че ще трябва да изкара студентския празник на тъмно - не по негова вина. „Децата дойдоха, половината вече си заминаха, другата половина са на свещи, но не от някакви романтични съображения, а просто защото нямаме ток”, казва той.

Студентите не са си представяли, че точно на празника си ще се сблъскат с подобни неудобства.

„Нямаме избор, вложили сме пари за храна, така или иначе някак си сме го организирали. Общо взето нямаме друг избор, ужасно неудобство, ние сме млади хора, не сме свикнали на такива неща, трябва ни музика за празника”, казва Теодора.

В селото и мобилните телефони са без покритие. „Това, че съм се отървал от телефони, няма обхват, ми е прекрасно, но иначе е кофти – не може да се изкъпеш, да се обръснеш, обяснява Краси.

Епичната битка на енергетиците с падналия стълб за високо напрежение над Белоградчик продължава и в момента, но никой не дава гаранции, а собственикът на къщите за гости в Стакевци чака и група от Израел.

„Те идват от държава, в която, знаете, се води непрекъсната война, и вероятно токът никога не им е спирал, а тук е паднал един стълб и те не могат да го изправят, това е несериозно, аз не мога да им го кажа това нещо”, обяснява Боян Минков.

Бизнесменът и съселяните му обмислят да съдят и ЧЕЗ, и Електроенергийния системен оператор, който е собственик на далекопровода, не само че са ги върнали в каменната ера, но и за пропуснати ползи.

„Не може така на никого да не се търси отговорност, ние се мъчим да направим нещо, да популяризираме тоя край, представяте ли си примерно в София спира тока за осем дни, какво ще стане, война”, допълва собственикът на къща за гости.