Остава бедственото положение в община Мездра, където снощи в продължение на часове валя проливен дъжд и градушка. За щастие няма пострадали хора, а комисия от общината описва щетите.

Най-пострадала е детската градина „Мир” в Мездра, където прелялата Боденска бара напълни приземието с над метър и половина вода. Там се намират кухнята и сервизните помещения и всичко е съсипано. Мокри са и електрическите табла на сградата и градината няма да работи поне една седмица, докато не се отстранят щетите.

Все още не е ясно защо детското заведение се наводнява при всеки проливен дъжд след реализацията на проекта за воден цикъл в Мездра.

В село Боденец къща е заплашена от срутване, след като пороят отнесе подпорната й стена. Потърпевши се оплакват от условията за живот: „Няма канализация, няма улици, кой век сме? Все едно живеят говеда, не хора, говеда!”, казва Красимир Цонкин, потърпевш от водното бедствие.

Стигна се и до спор с представители на общинската комисия, дошли да оценят щетите. Според тях неправилното застрояване е причина за многото щети, които са понесли постройките в селото.

Предстои да се търси решение и за международния път Е-79 край Мездра, който се залива при всеки по-силен дъжд.

Опасно време

Синоптици предупреждават за опасност от проливни валежи, силни гръмотевични бури и градушки през следващото денонощие.

Код жълто, предупреждение Първа степен, е обявен в 13 области в страната. Проливни валежи и гръмотевични бури ще има и в сряда, а след това ще започне подобрение и очакванията за почивните дни са за слънчево време.