Баните в Провадия се рушат, търсят се 4 млн. лв. за ремонт
От областната управа във Варна обещаха, че те ще заработят отново, но тепърва ще се търсят пари
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 5
    0
провадия, бани, разруха
Снимка: btvnovinite.bg

Минералните солени бани в Провадия са изградени през 60-те години на миналия век и спокойно можем да ги наречем уникални. Единственият техен аналог в света е прочутият курорт „Карлови Вари” в Чехия, но според мнозина специалисти водата тук е с много по-добри показатели. От 20 години обаче баните в Провадия не функционират и както можете да видите – тънат в тотална разруха.

Изградени през 1962 г. баните в Провадия имат чудотворно действие заради лековитата вода, която идва от минералните и солените извори в района.

провадия, бани, разруха
Снимка: btvnovinite.bg

"Здравният ефект от баните беше така – на третия ден ставите им се раздвижваха. И там след 15-20 дни вече се изправяха - които идваха с патерици, хвърляха патериците", комeнтира Пенко Димитров.

Преди 1989 г. Провадия целогодишно е курортен град. В баните работят повече от 100 служители, които лекуват годишно по 6000 души от страната и чужбина.

провадия, бани, разруха
Снимка: btvnovinite.bg

Има ли средства – общината ще способства по всякакъв начин за възстановяването на минералните бани, коментира Петър Петров. 

Около 4 млн. лева са нужни за възстановяване на баните. От областната управа във Варна обещаха, че те ще заработят отново, но тепърва ще се търсят пари и ще се планира как да стане това.

провадия, бани, разруха
Снимка: btvnovinite.bgАко минералните бани бъдат възстановени, това ще отвори десетки нови работни места тук в града, където безработицата надвишава 14%.

  • 5
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре