11-класници от математическа гимназия показаха свой проект за виртуална класна стая.

Те дадоха нов облик на учебен кабинет, където тъч панел замени черната дъска, а чиновете са големи тъч маси. Учителят пък работи със специален компютър.

„Искаме да подобрим образованието в училище, децата да работим на по-нови технологии, в екип, което е най-важното, защото дори да имаме компютър той е персонален за всеки. Повечето хора  не работят в екип, а така на една маса сядат 4-5 души и работят заедно”, коментира ученикът Христо Караценов.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се през следващата година от виртуална, тази класна стая да стане реална.

Друг от учениците – Виктор Иванов, смята, че проектът им няма нищо общо с нещата, които правят в училище. „Това ме влече - че е нещо уникално”, споделя той.

Проектът им е част от първото издание на Европейската седмица на предприемачеството. Инициативата на Еврокомисията даде шанс за изява на млади хора с идеи

Боян Симеонов , управител на Сдружение споделено работно място, разказва, че идеята на мероприятието е да се свържат организациите, бизнесът и младите по начин, така че да работят заедно възможно най-ефективно.

Хора с иновативни идеи можеха да намерят реализация с помощта на клъстер, който обединява фирми от ай-ти сектора.

Доцент Галина Момчева, председател на ИКТ-клъстер разказва, че в бъдеще много от професиите в ай-ти индустрията ще отпаднат поради възможностите тяхната дейност да бъде автоматизирана. „В същия момент се появяват нови професии и ще насочваме младите хора да се развиват в по-широк мащаб”, коментира тя.