1 млрд. лв. за мерки за енергийна ефективност на сградите в България ще бъдат отпуснати от Европейския съюз през настоящата и следващата година. На 21 януари се очаква Министерският съвет да гласува и да подаде към общините методическите указания за тръжните процедури и възможностите за кандидатстване по Националната програма за саниране, така че да бъдат подадени първите заявления.

София трябва да се пребори за максимално голямо финансиране, подчерта днес заместник-кметът на столицата Ирина Савина на заседание на Открития форум за диалог на Столичната община с малкия и средния бизнес.

По думите й, в София има най-много сгради, строени по индустриален способ, най-много домакинства, които се нуждаят да намалят своите сметки за отопление и електрическа енергия.

Савина информира, че в момента се работи по пилотен проект за саниране на сгради в район „Дружба”. „Очакваме всички да се включат активно в информационната кампания за гражданите”, каза заместник-кметът. „Нужно е да се знае, че програмата е безплатна за хората и няма да наруши техните права, а само може да им даде допълнителни бонуси”, посочи тя.

Савина припомни, че в програмата могат да се включат жилищни сгради с над 36 апартамента. Всички останали масивни монолитни сгради до 36 апартамента ще могат да се възползват от европейско финансирани по ОП „Региони в растеж”, която ще бъде отворена през 2016 г. и е отново със 100% безвъзмездна помощ.