Българи изкупиха лукс пакетите по Южното Черноморие за Великден, на север традиционно чакат румънци.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма 85 000 българи ще изберат чуждите курорти за Великден. Двойно повече ще пътуват из страната, но едва около 3000 от тях ще се отправят към морeто.

Главната причина са малкото отворени бази през април – предимно луксозни хотели със СПА и балнео процедури, които работят целогодишно. Въпреки четирите почивни дни, най-търсени са двудневните пакети, които започват от 170-200 лева на човек. По-евтино остава на север.

Пълен на 100% през март е хотел на брега на морето в Поморие. Почти е разпродал пакетите и за Великденските празници. Релакс за двама през четирите почивни дни излиза около 1500 лева. Резервациите са основно от българи.    

„Има много голям, засилен интерес за Великденските празници, главно от българския пазар. Никой не се интересува от времето. Всеки иска да намери свободна стая”, коментира Ани Илиева, мениджър продажби.

Отстъпки и празнична програма компенсират липсата на морски бани през април.

Едва около 20 хотела отварят за Великден в курортите край Варна - Свети Константин и Елена и Златни пясъци. И тази година повечето очаквани гости са румънци.

„Това, че малко колеги отварят за Великденските празници, на нас ни се отразява добре. Иначе обикновено няма значение дали в началото или в края на април, защото винаги има достатъчно почивни дни, така че хората да могат да отделят време за тази ваканция”, казва Хана Колева, маркетинг мениджър.

Повечето хотели предлагат ол инклузив или пълен пансион. Тридневните пакети струват между 300 и 500 лв за двама души.

За да може повече бази да работят в слабия сезон – между зимата и лятото, хотелиери предлагат държавата да осигури ваучери за почивка – между 200 и 500 лева на човек.

Социалната придобивка, която сега се дава от работодатели само за храна, ще стимулира родния туризъм. Така и Цветанка и Стефанка, които са в Поморие за лечение и имат ограничен бюджет, ще могат да дойдат и когато стане по-топло.

Очакванията са ваучерите да помогнат на още половин милион българи да почиват през годината. 240 милиона лева са планирани за социални ваучери тази година. Дали част от тези пари ще бъдат пренасочени за почивка, трябва да реши финансовото министерство.