Снимка, изпратена ни от зрител, разбуни в последните дни духовете в социалните мрежи. На нея се вижда автомобил върху трамвайните релси, който пречи на трамвай да премине, а водачът се разправя с ватмана. Оказа се, че не един шофьор нарушава правилата за движение на това място – до кръстовището на булевардите „Овча купел“ и „Президент Линкълн“, а всички, които живеят в района. И това става със знанието на общината, според която положението е временно. Причината е, че това е единственият път до домовете им.

Местните жители признават, че правят нарушение, но и разказват, че дори патрулите на КАТ не знаят как да реагират в ситуацията, нито как да формулират нарушението.

За част от сградите има обходен път, но той е черен, в лошо състояние и излиза на кръстовището на двата булеварда без светофар, за да се включи в движението.

Жителите от засегнатите сгради казват, че са подали сигнали за конфликтната ситуация още през 2011 г. и са им били обещани незабавни реконструкции, но това още не се е случило.

От КАТ разясниха, че, по изключение, движението по линията е възможно и е регламентирано със знаци. Такива всъщност липсват.

Вижте как са принудени да се придвижват живеещите в района:

Инж. Георги Чичков от районната администрация коментира, че това е заварено положение от по-старата регулация. Има нова, влязла в сила, но не е реализирана. Според нея трамвайната линия трябва да бъде преместена по средата на платното. „До преди известно време нямаше възможност да се минава по трамвайната линия. По сигнали на живущите се осигури тази възможност да се осъществи това временно преминаване“, каза той.

По думите му след изграждането на прилежащата метростанция ще се реализира промяната в кръстовището и няма да има тези конфликтни ситуации с институциите като КАТ и полиция. Това трябва да се случи до края на 2019 г.

Ще дадем предложение към Транспортна инфраструктура и АПИ да се възстановят липсващите знаци, каза още Чичков.

Вижте повече във видеото: