Десетки жители на столичните квартали „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище”, „Младост” и „Дружба” излязоха на протест срещу замърсяването на въздуха в града. Гражданите често се налага да живеят при нива на фините прахови частици, които превишават в пъти нормите и затова искат мерки от институциите.

„Ако не бъдат взети мерки, това няма да бъде последният протест. Това е болезнена тема за цяла София”, коментира пред камерата на bTV един от гражданите в „Овча купел”, където за кратко затвориха бул. "Монтевидео". В „Красна поляна” се стигна до блокиране на бул. „Никола Мушанов", като там дойдоха и недоволните от "Западен парк".

Те настояват за засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и поставянето на постоянни измервателни станции.

При норма от 50 микрограма и препоръка да не се излиза навън при над 300, хората в квартала живеят при 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500, обясняват протестиращите.

Освен изгарянето на отпадъци сред причините за мръсния въздух, който дишаме е и автомобилният трафик в столицата. Старите дизелови автомобили замърсяват с до 10 пъти повече отколкото другите коли, отчитат експертите.

„Когато колата е в недобра техническа изправност, нейните емисии са високи. Затова, както знаете общината закупи газ анализатори, които, надявам се в началото на следващата година, ще се ползват от КАТ и с тях да се измерват емисиите на колите при регистрация”, коментира ръководителят на „Зелена София” Елица Панайотова.

По данни на КАТ на ден трафикът в столицата нараства с 400 нови автомобила.

Ще помогнат ли протестите за решаване на проблема с мръсния въздух?