50 лева глоба за всеки кон, оставен без надзор - наказателната мярка въведоха в община Георги Дамяново заради щетите, които животните причиняват на жителите от селата.

Рано сутринта в Копиловци хората поеха към входа на селото, за да блокират пътя. Намерението им беше да спрат преминаването на работници от други населени места, които помагат на дървосекачите. Конете, които свалят отсечените дърва към шосето, са безконтролни и съсипват земите на хората.

„Лозето ми е сгазено, сгазено, майко мила, направо е асфалт - не може да се копа. Градината ми е също сгазена!”, оплака се Мара Георгиева от Копиловци.

„Отглеждам картофи, боб, лук, всичко отглеждам. Лозе гледам, ягоди гледам. Ягодите ги садихме две години - и двете години там конете влизат и всичко изваляно, изхвърлено и мани това, ама ние сме го заградили и пак влизат, та правят пакост”, обясни друга жителка на селото - Петкана Иванова.

Повечето от местните оцеляват единствено от собствената си продукция и за да я опазят, използват всякакви мерки. „Казала съм - няма закон за терористите, няма и за мен! Слагам отрова! Това си е лично мое! Аз разчитам на един картоф!”, закани се Виолета Мечкарска.

Местната власт опитва да се справи и въвежда по 50 лв. глоба за всеки безстопанствен кон. „Ей тук ги затварям конете, това е: с катинар заключвам и когато дойдат да си ги приберат, плащат си таксата за капан”, обясни кметицата на Копиловци Лалка Илиева.  

Помощ за справяне с проблема е обещана и от общинската власт.