Захар ще предпазва пътищата в Нова Загора от катастрофи. Ритуалното поръсване беше разпоредено от кмета на града заради поверие, че захарта чисти лошата енергия.

Решението за ритуалното поръсване дошло, след като за няма и две седмици по пътищата в Новозагорско станали две тежки катастрофи с много ранени и с жертви.

„Една учителка от града ми подсказа и ми даде така, материал, че когато се поръсят със захар пътищата, това е едно поверие срещу зла прокоба, която може би така, образно се е спуснала над пътищата на територията на общината”, обясни кметът Николай Грозев.

50 килограма захар отиват в борбата срещу Злото. Ръсенето е поверено на домакина на община Нова Загора. „Цялата работа ни отне четири часа, извършихме я с удоволствие с колегата, поръсихме захарта, върнахме се в Нова Загора и се надяваме това нещо наистина да е добра поличба и да има резултат”, коментира Светлана Кайракова.

„Може би ще са необходими повече служители в КАТ, които да стоят на пътя и да патрулират, защото и има и друг проблем при тях, че те нямат достатъчно средства, нямат достатъчно гориво, за да извършват контрол”, добави кметът.

До инсталирането на повече камери и повишаването на контрола на новозагорци им остава да разчитат на поверията, за да спрат  катастрофите. След като общината публикува новината на сайта си, интернет пламна от коментари. Включително да се поръси със захар и парламентът, за да се оправи България.

„Аз за парламента не мога да кажа с какво да бъде посипан, след като ръся в моята община, искам тук всичко да е нормално, тихо и да има повече усмихнати хора”, каза кметът на Нова Загора.