5 квартала излизат на протест заради отровния въздух в София
Виетнамските общежития тероризирали десетки хиляди граждани
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    0
Мръсен въздух
Снимка: bTV

Жителите на „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище” и „Младост” от утре започват протести срещу лошото качество на въздуха. Там нивата на фини прахови частици през студената част от годината често са не просто над нормите, а направо на опасни за живота и здравето нива.

„Проблемът с мръсния въздух е в цяла София, но при нас ескалира”, коментира пред камерата на bTV жител на „Овча купел”. При норма от 50 микрограма ФПЧ и препоръка да не се излиза навън при над 300, хората в квартала живеят при редовни 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500-1600.

„Вечер става ад, не може да се диша. Хората, които излизат след 6 и половина – 7, се налага да излизат с маски”, каза и жител на „Красна поляна”.

Жители на „Факултета” се отопляват с... дрехи втора ръкаЖители на кварталите „Западен парк” и „Овча купел” се оплакаха от гъст дим, придружен с остра задушлива миризма. Екип на bTV отиде на проверка

И двамата посочват един и същи основен виновник за замърсяването – т.нар Виетнамски общежития: „Горят абсолютно всичко – от гуми и дрехи до какво ли не (…) Това е буквално терор над хората от „Овча купел”, „Красна поляна” и „Западен парк”.

Протест срещу мръсния въздух
Снимка: bTV

Според гражданите общината не изпълнява ангажимента си да премахне постройките. Представител на местната власт заяви, че са „инцидентни” случаите на палене на гуми и подобни, а патрули проверяват всеки сигнал за открит огън – за влизане в домовете нямат правомощия.

„Къщите винаги са се топлели на дърва и въглища, преди 5 години не беше така”, репликираха го гражданите.

Те искат 3 постоянни измервателни станции – пред Виетнамските общежития, в „Овча купел” и „Западен парк”.

Протестът утре е на 5 локации с начален час 19:00.

  • 6
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре