43-ма нелегални имигранти бяха задържани край радневското село Тополяне. За присъствието им съобщили местни хора, които първоначално помислили нарушителите за крадци.

Около 100 километра от турската граница до вътрешността на България - толкова са изминали нелегалните имигранти, преди да бъдат заловени край язовира на селото.

„Съвсем случайно ги видях, аз даже не знаех че са те, помислих че крадат, така казах на собственика - имаш крадци на язовира, мислех че го крадат”, обяснява Димитър Димитров.

Във фургона на концесионера мъжете от Тополяне откриват 13 души.

Христо Дамянов е един сред четиримата, помогнали за залавянето на нелегалните имигранти. След снощното стоене под дъжда днес е в болнични.

„Хванахме ги, накарахме ги да легнат на земята, саковете им събрахме и ги изкарахме отвънка на нивата. Казаха, че имало избягали в посока към язовира накрая и тръгнахме”, разказва Христо Дамянов.

Във втори фургон са намерени още 30 нелегални имигранти. Сред тях има и четири деца.

Пристигат 5 полицаи и куче. Бежанците са обискирани и задържани.

Чужденците, които били на две места край язовира, не са оказали съпротива. Държали се мирно и тихо, само се оплакали, че са много гладни. Нямали документи за самоличност.

Снощи няколко от тях разговаряли на английски с полицаите. Днес вече е пристигнал преводач от езика пущу, на какъвто говорели повечето от мъжете в групата.

43-мата мъже са заявили, че са от Афганистан, искали да стигнат до Германия. Границата пресекли с помощта на маскирани водачи, които ги упътили накъде да вървят. Днес следобед нелегалните имигранти бяха транспортирани с автобус към Елхово.

Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.