Близо 400 русенци се събраха на протест срещу обгазяването в града и поискаха да дишат чист въздух. С плакати „За чист въздух Русе", "STOP на геноцида над Русе и Мартен", те скандираха "Русе иска да диша!".

Участниците в него се събраха пред сградата на общинската и областната администрация в центъра на града.

"Искаме незабавна намеса от държавата. Да дойдат експерти, да направят проверки. Говорим за екокатастрофа, във въздуха се носят химически субстанции", заяви Владислава Гарвалова, един от организаторите на протеста. Тя обясни, че състоялият се на 13 септември протест не е дал резултат.

Миризмата на бакелит се носи почти над целия град през вечер и идва от изпуснатия в атмосферата фенол. „Имаме неорганизирано изпускане, за което пряк контрол няма как да бъде осъществен”, коментира инж.Лилия Атанасова, директор на РИОСВ в Русе.

Миризмата достига бързо в домовете на хората в Русе. Жителите се оплакват, че се диша трудно и веднага затварят прозорците си.

В Русе още помнят обгазяването с хлор преди години и още носят последствията. 90-годишният Александър Петков споделя, че още ползва помпичка за инхалиране. Лекарите успокояват, че засега нямат пациенти с тежки усложнения. „Ако е масивно замърсяване това би следвало да стане веднага. Към момента не съм наблюдавал такива случаи”, заяви д-р Димитър Гетов.

Последно предприятието е глобено с 500 хил. лв.

Протестиращите са категорични, че и ако този път не се вземат мерки, са готови да блокират ГКПП "Дунав мост" и пътя Русе – София.

Снимка: bTV