Възстановяват църквата „Свети Николай” във Враца с отпуснатите от държавата близо 300 хиляди лева. Преди година храмът пострада при пожар. Огнените езици миналия юли не засегнаха храма конструктивно, но пораженията се оказаха сериозни.

„Бяха свързани с голямо натрупване на сажди в областта на купола и долните редове стенописи, повърхността на боята бе силно подкожушена, олюпена, може да се каже, че приличаше на юфка”, обяснява доц. Мариета Савчева, реставратор.

Южната стена вече е укрепена със специално лепило.

„Със специален разтвор се почистват образите, за да достигнат до това състояние. Слага се материал, който да изравни живописния слой, след което се нанасят боите”, допълва експертът.

След реставрацията стенописите от 1867 година, дело на немския художник Адолф Селов, изглеждат като нови.

„Много съм радостна да виждам, че се възстановяват църквите, че се възвръща видът им, такъв, какъвто трябва да бъде, да е чисто, светло, да влезнеш и душата да ти се топи”, коментира Вера Петрова, мирянка.

Иконите от олтара, рисувани от големия Станислав Доспевски, също пострадаха при пожара. „От високата температура лаковото покритие е силно дескруктирало, като е събрано на големи капки”, казва още Савчева.

Задачата на реставраторите е тежка, защото на места и живописният слой е силно напукан. Трябва да се прецени до каква степен е възможно възстановяване, за да не се наруши венецианската конвенция за ненамеса в автентичността на произведението, ако се окаже, че липсите са много големи.